4 listopada 2014

Ravioli z dynią i ricottą

     Na szczęście sezon na dynię nadal trwa, więc można wyczarować jeszcze niejedno danie z tej smacznej i "wielofunkcyjnej" rośliny. Chociaż bardzo lubię wszelkie potrawy z dynią np. risotto czy pancakes, to jednak moim zdecydowanym faworytem są te pyszne ravioli. Delikatne ciasto i równie delikatny farsz z ricotty oraz dyni z dodatkiem imbiru - połączenie prawie idealne. W przypadku tych pierożków lepiej nie przesadzać z sosami, najlepsze będzie po prostu roztopione masło z szałwią.

     Składniki na ok. 3 porcje:
  Ciasto:
3 jajka
300 g maki
szczypta soli
ewentualnie odrobina wody
dodatkowo 1 białko
  Farsz:
250 g ricotty
ok. 500 g dyni
20 g parmezanu
szczypta mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
  Do podania:
masło
listki świeżej szałwii
starty parmezan

    Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie i wbić do niego jajka. Powoli widelcem zgarniać nieco mąki do wgłębienia i wymieszać z jajkami, stopniowo dodawać coraz więcej mąki, a następnie zagnieść ciasto dodając odrobinę wody. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę.
     Dynię pokroić na kawałki, ułożyć na blasze skórką do dołu i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. pół godziny. Następnie oddzielić miąższ dyni od skórki i zmiksować. Tak przygotowane puree z dyni wymieszać z ricottą, startym parmezanem, doprawić imbirem i gałką.
      Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, pokroić na długie prostokąty. Prostokąt posmarować lekko białkiem, ułożyć kuleczki z farszu (w odległości ok. 2 cm) i przykryć drugim prostokątem dokładnie dociskając ciasto wokół farszu. Wycinać kwadratowe ravioli z pomocą noża albo specjalnego radełka.
     Ravioli gotować w osolonym wrzątku przez kilka minut uważając, by pierożki się nie rozgotowały. Wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej i podawać z roztopionym masłem z szałwią, ewentualnie dodatkowo posypane parmezanem.

1 komentarz: