22 grudnia 2013

Risgrynsgröt - szwedzki pudding ryżowy

     Jeszcze jedno świąteczne danie pochodzące ze Skandynawii. Risgrynsgröt podaje się w Szwecji w Wigilię Bożego Narodzenia. Zgodnie z tradycją, w rodzinie, w której są panny na wydaniu, do jednej z miseczek należy włożyć migdała - ta z dziewcząt, która natrafi na ryż z migdałem, w przeciągu zbliżającego się roku wyjdzie za mąż. Risgrynsgröt jada się nie tylko w okresie Bożego Narodzenia, ale przez cały rok jako deser (z różnymi dodatkami).

     Składniki na dwie dość duże porcje:
1 szklanka ryżu (najlepiej krótkoziarnistego, ale długoziarnisty też może być)
2 szklanki wody
ok. 3,5 szklanki mleka
łyżeczka masła
laska cynamonu
1 łyżeczka drobnego brązowego cukru
szczypta soli
cukier i starty cynamon do posypania

     Do rondla dodać łyżeczkę masła, ryż i wodę oraz szczyptę soli. Zagotować, przykryć i gotować co jakiś czas mieszając przez ok. 10 minut, aż ryż wchłonie wodę. Następnie wlać mleko, dodać laskę cynamonu i łyżeczkę cukru (niektóre wersje tego przepisu nie przewidują dodawania cukru w tym momencie, a jedynie posypanie nim gotowego dania tuż przed podaniem). Gdy mleko się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować przez mniej więcej 40 minut na minimalnym ogniu. Gotowy ryż przełożyć do misek, posypać cukrem i cynamonem.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam taki pudding ryżowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Uwielbiam takie ryżowe smakołyki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. puddingi ryżowe to ja bym mogła co chwila zajadać, moje smaki dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń