17 listopada 2014

Azjatycka zupa z owocami morza


     Składniki dla 2 osób:
200 g filetów z ryby o białym mięsie
kilkanaście krewetek, najlepiej surowych
1 łodyga trawy cytrynowej
1 cebula
2 duże pomidory
1 mała czerwona papryczka chilli
1 łyżka świeżo startego imbiru
¾ szklanki świeżego i pokrojonego ananasa
1 łyżka koncentratu tamaryndowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka sosu rybnego
ok. 3 szklanki wody
świeże liście kolendry do przybrania


     Krewetki oczyścić, a filety rybne pokroić w kostkę. Trawę cytrynową i chili posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić trawę cytrynową, imbir, cebulę i chili i smażyć aż cebula się zeszkli, często mieszając. Pomidory drobno pokroić. Dodać je do garnka i smażyć przez kilka minut, po czym dodać wodę, ananasa, koncentrat tamaryndowy, sok z limonki, sos rybny oraz cukier. Garnek przykryć i gotować przez kilkanaście minut. Dodać kawałki ryby oraz krewetki i gotować, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać kolendrę.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz