3 marca 2015

Indyjski kurczak w sosie z nerkowców

     Kolejna pyszna, aromatyczna potrawa pochodząca (z małymi modyfikacjami) z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy". Lista składników jest dość długa, ale danie jest proste i szybkie do wykonania.

     Składniki na 2 porcje:
2 filety z piersi kurczaka
1 cebula
1/3 szklanki nerkowców
1 ząbek czosnku
1 łyżka rodzynek
kilka pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju
3'4 szklanki wody
natka kolendry

     Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę. Cebulę, nerkowce, jogurt, koncentrat pomidorowy, czosnek, garam masla, chilli, sok z cytryny, sól i kurkumę zmiksować na dość gładką masę. W rondlu rozgrzać olej i przelać zmiksowaną pastę, po czym smażyć przez 2 minuty na małym ogniu. Dodać kawałki kurczaka i rodzynki, smażyć przez chwilę. Następnie dodać pieczarki, wymieszać, podlać wodą  i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. Gdy kurczak jest już gotowy, dodać  posiekaną kolendrę i podawać np. z ryżem.

2 komentarze:

  1. Danie proste, ale bardzo smaczne. Takie przepisy lubię najbardziej. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Łatwe w wykonaniu i przepyszne. I ten zapach!:)

    OdpowiedzUsuń