Korma to indyjska potrawa przygotowana na bazie jogurtu, śmietanki lub mleczka kokosowego z przyprawami. Chyba najpopularniejsza jest korma z kurczakiem, ale spotykane są też wersje z jagnięciną, wołowiną, a także wegetariańskie. Ja przygotowałam pyszną kormę z krewetkami, kremową i lekko pikantną.
Przepis na podstawie książki „Kuchnia
indyjska. Najlepsze przepisy” wydawnictwa Publicat.
Składniki na dwie porcje:
kilkanaście krewetek
3 łyżki chudego twarogu
3 łyżki naturalnego jogurtu
3 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka gęstego przecieru
pomidorowego
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczki sproszkowanego chili (lub wg uznania)
woda
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
pół laski cynamonu
2 strąki kardamonu
1 łyżka oleju
sól
posiekana świeża kolendra do
posypania
Krewetki oczyścić.
Do miski włożyć jogurt, twaróg, mieloną paprykę, garam masala,
chili, dodać przecier pomidorowy i mleko kokosowe. Dodać odrobinę
wody (ok. pół szklanki) i dokładnie wymieszać. Czosnek rozgnieść.
W ciężkim rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek, imbir, kardamon,
cynamon oraz sól i smażyć przez chwilę na małym ogniu. Następnie
zwiększyć ogień i dodać mieszankę jogurtu z przyprawami.
Doprowadzić do wrzenia, po czym dodać krewetki. Gotować co jakiś
czas mieszając, aż krewetki będą gotowe. Przed podaniem posypać
kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz