23 listopada 2014

Makaron z sosem z pieczonych warzyw

     Zawsze kiedy nie mam ochoty na spędzenie popołudnia w kuchni, robię na obiad makaron z jakimś szybkim sosem np. takim jak ten. Co prawda jego przygotowanie zajmuje około godziny, ale większość tego czasu warzywa spędzają w piekarniku. Nam pozostaje tylko oczyścić warzywa i umieścić je w naczyniu, a na sam koniec zmiksować. Sos jest dobry również następnego dnia. 

     Składniki na 2 porcje:
250 g makaronu np. spaghetti lub linguine
1 duża czerwona papryka
2 dojrzałe pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki octu balsamicznego
sól, świeżo zmielony pieprz
czarne oliwki do przybrania
parmezan do posypania

     Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić z nasion, pomidory umyć i przekroić na połówki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Wszystkie warzywa (łącznie z czosnkiem) ułożyć w dość dużym naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i octem balsamicznym, posypać solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40-50 minut.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Warzywa wyjąć z piekarnika i chwilę przestudzić, po czym przełożyć do blendera i zmiksować na sos. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i udekorować oliwkami. Można posypać startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz