29 października 2014

Wietnamski kurczak z trawą cytrynową i imbirem



    Składniki na 2 porcje:
2 filety z piersi kurczaka
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łodyga trawy cytrynowej
kawałek świeżego imbiru (ok. 3-centymetrowy)
pół zielonej papryczki chili (lub więcej)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka sosu rybnego
olej
świeża posiekana kolendra do posypania

     Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Trawę cytrynową pokroić w cienkie plasterki, imbir zetrzeć, a papryczkę posiekać. Filety oczyścić i pokroić w plastry lub kostkę. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżko oleju, dorzucić cebulę, czosnek, chili, imbir i trawę cytrynową, chwilę smażyć. Dodać kurczaka, wymieszać, doprawić cukrem i smażyć, aż kurczak lekko zbrązowieje, co jakiś czas mieszając lub podrzucając na patelni. Dodać sos rybny, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Na koniec przybrać kolendrą. Można podawać z ryżem.

1 komentarz:

  1. cudownie wygląda. uwielbiam kuchnię azjatycką pod każdą postacią!

    OdpowiedzUsuń