12 maja 2013

Sycylijska caponata

     Caponata to tradycyjna sycylijska potrawa z bakłażanów podawana na wiele sposobów: na ciepło jako danie główne lub jako dodatek do głównego dania, albo na zimno jako przystawkę.

     Składniki dla 2 osób:
1 bakłażan
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
oliwa  z oliwek
łyżeczka suszonego oregano
1 -2 łyżki octu winnego
3 pomidory
łyżeczka kaparów
3 łyżki zielonych oliwek
natka pietruszki
sól, pieprz

     Bakłażana pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, dodać kawałki bakłażana i smażyć często mieszając, tak aby każdy kawałek dokładnie pokrył się tłuszczem i równomiernie przyrumienił. Przyprawić solą i suszonym oregano. W razie potrzeby dodawać więcej oliwy. Cebulę poszatkować, a czosnek pokroić drobniutko. Dodać do bakłażana, dosypać trochę poszatkowanej natki pietruszki i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać oliwki i kapary oraz ocet winny. Gotować przez chwilę, aż odparuje ocet, po czym dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 10-15 minut. Przed podaniem skropić oliwą z oliwek i posypać odrobiną świeżej natki pietruszki.

1 komentarz: