7 maja 2013

Mie goreng (Indonezja)

     Mie goreng to smażony makaron z różnymi dodatkami, popularny w Indonezji i Malezji. Ja wybrałam wersję z krewetkami (mie goreng udang).

Dla dwóch osób:
kilkanaście oczyszczonych krewetek
1 cebula
ząbek czosnku
½ łyżeczki pasty sambal oelek (lub papryczka chili)
kawałek startego imbiru
1 marchewka
kawałek selera
1 cebula dymka
olej arachidowy
jasny sos sojowy
sól
200 g azjatyckiego makaronu z mąki pszennej lub innego

Makaron przygotować według zaleceń producenta. Cebulę i czosnek poszatkować bardzo drobno. Marchewkę i seler pokroić w wąskie słupki. W miseczce wymieszać cebulę, czosnek, imbir i pastę sambal oelek. W patelni lub woku rozgrzać olej arachidowy, wrzucić zawartość miseczki i smażyć, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać warzywa oraz krewetki i smażyć przez kilka minut, aż krewetki będą gotowe. Warzywa powinny być lekko chrupiące. Doprawić sosem sojowym i solą, posypać pokrojoną dymką. Wmieszać z ciepłym makaronem i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz