4 stycznia 2015

Kremowa zupa z ciecierzycy

     Ciecierzyca jest powszechnie stosowana w kuchni całego basenu Morza Śródziemnego, również w kuchni włoskiej znajdziemy wiele potraw ją zawierających. Ciecierzyce warto jeść, szczególnie stosując dietę wegetariańską, ponieważ jest źródłem białka i węglowodanów i może, w połączeniu z innymi składnikami, stanowić zamiennik mięsa. Przepis pochodzi z książki "Smakując Toskanię".

     Składniki na ok. 4 porcje:
2 szklanki ciecierzycy
1 niewielka cebula
łyżka oliwy z oliwek
gałązka rozmarynu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
ok. 3 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka masła
sól, pieprz
     Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia. Następnie wymienić wodę i ugotować do miękkości. Cebulę poszatkować i podsmażyć na oliwie. Dodać ugotowaną ciecierzycę, rozmaryn i szklankę bulionu, pogotować przez kilka minut. Następnie zmiksować, dodać koncentrat pomidorowy i bulion, tak aby powstał gęsty krem. Dodać łyżkę masła i doprawić.

2 komentarze: