16 lipca 2013

Kurczak chasseur

     Klasyczne francuskie danie, eleganckie i łatwe do wykonania.

Składniki dla 2 osób:
2 filety z piersi kurczaka
200 g pieczarek
1 cebula
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1/4 szklanki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wody
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
olej do smażenia
sól, pieprz
tymianek świeży lub suszony
     Filety z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Posypać z każdej strony solą i pieprzem. Na patelni mocno rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć filety, z każdej strony po kilka minut. Filety zdjąć z patelni, odlać prawie cały tłuszcz, dodać łyżkę masła i rozgrzać ponownie. Dodać poszatkowaną cebulę, a gdy się zeszkli, dołożyć pieczarki. Gdy pieczarki będą już zarumienione, a cała woda z nich odparuje, dodać łyżkę mąki, wymieszać i chwilę podsmażyć. Wlać wino i zagotować. Następnie dodać przecier i wodę, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dołożyć wcześniej usmażone filety i gotować pod przykryciem przez ok 30 minut. Gdyby sos nadal był niezbyt gęsty, można jeszcze zagęścić dodatkową łyżką mąki rozpuszczoną w odrobinie wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz