5 grudnia 2013

Gnocchi marchewkowe


     Składniki na 2 porcje:
0,5 kg marchewki
1 cebula
1 łyżka oleju
1 jajko
ok. 1 szklanki mąki pszennej
ok. 1 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
masło do polania
zioła do posypania np. bazylia lub szałwia

     Marchewkę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę posiekać na kawałki, zeszklić na oleju i dodać do marchewki. Wszystko zmiksować blenderem. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przestudzić, dodać lekko ubite jajko i stopniowo dodawać mąkę wyrabiając ciasto. Wyrobione ciasto jest raczej miękkie, więc najlepiej formować kluseczki dość mocno oprószonymi mąką rękami, lub za pomocą dwóch łyżeczek. Zagotować osoloną wodę, wrzucać kluseczki na wrzątek i wyjmować łyżką cedzakową chwilę po wypłynięciu. Gnocchi podawać polane roztopione masłem i posypane posiekanymi ziołami.

2 komentarze: