13 stycznia 2015

Sycylijska sałatka z pomarańczy

     Zimą najczęściej jada się ciepłe, sycące posiłki i rozgrzewające zupy, ale czasami można przygotować coś, co przypomni nam lato, gdy za oknem szaro i ponuro. Czymś takim jest ta lekka sycylijska sałatka będąca dość niezwykłym połączeniem smaków - słodkiej pomarańczy, lekko ostrej cebula i oliwek. Do sałatki można dodać też posiekany koper włoski.

     Składniki na 2 porcje:
2 pomarańcze
1 mała czerwona cebula
ok. 10 czarnych oliwek
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz
kilka listków mięty (ja nie miałam, więc dodałam bazylię i też smakowało dobrze)

     Pomarańcze dokładnie obrać ze skórki i pokroić na plasterki, cebulę pokroić w krążki. Na talerz wyłożyć plastry pomarańczy, na to ułożyć plastry cebuli i kilka oliwek. W osobny naczyniu wymieszać sok z cytryny z oliwa, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem i posypać ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz