24 sierpnia 2013

Makaron z sosem miodowo-bazyliowym

     Ciekawy sposób na szybki obiad: pesto bazyliowe ze śmietanką i słodką miodową nutką. Do tego długi makaron - moim zdaniem najlepiej pasuje tu linguine, czyli włoskie, wywodzące się z Ligurii nitki, przypominające spłaszczone spaghetti.

   Składniki dla 2 osób:
250 g makaronu np. linguine albo spaghetti
1 szklanka liści bazylii
2 łyżeczki uprażonych orzeszków pinii, posiekanych
2 łyżeczki miodu
1 ząbek czosnku
pół papryczki chili, posiekanej
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki startego parmezanu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki śmietanki 30%
sól, pieprz

     Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Liście bazylii, orzeszki, posiekany ząbek czosnku, chili, parmezan, sok z cytryny, oliwę i miód zmiksować w blenderze na gładką pastę. Do rondla wlać śmietankę, do tego dodać zmiksowaną pastę, zagotować. Gotować ok. 15 minut, do zgęstnienia sosu, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić pieprzem i solą. Wmieszać sos z makaronem, podawać posypane odrobiną parmezanu.

1 komentarz:

  1. Makaron, miód, bazylia, ser... ale ciekawe połączenie, lubię takie odważne zestawienia :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń