4 sierpnia 2013

Dorsz po neapolitańsku


Składniki dla 2 osób:
ok. 0,5 kg dorsza
3 duże dojrzałe pomidory lub 1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
łyżka kaparów
kilkanaście czarnych oliwek
sól, pieprz
oliwa z oliwek
mąka
olej do smażenia
natka pietruszki

     Dorsza pokroić na kawałki, umyć i osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, następnie oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki ryby z obu stron, następnie zdjąć z patelni i odstawić. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię i chwilę podsmażyć uważając, aby czosnek się nie przypalił. Następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Smażyć przez kilkanaście minut, aż pomidory się rozpadną, dodać kapary i oliwki, chwilę razem pogotować. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wcześniej usmażonego dorsza, pokryć rybę sosem i pogotować razem przez kilka minut, uważając by ryba się nie rozpadła. Przed podaniem można jeszcze oprószyć odrobiną natki.

1 komentarz:

  1. mmmm jadłabym!

    zapraszam na rozdanie do siebie!
    www.cookplease.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń