31 lipca 2013

Spaghetti alla Nerano

     Spaghetti alla Nerano to danie pochodzące z miejscowości Nerano nieopodal Sorrento. Składa się z prostych składników i jest łatwe do wykonania, a przy tym naprawdę smaczne. W oryginalnym przepisie używa się sera Provolone del Monaco produkowanego w okolicach Neapolu, ale jest też wersja z parmezanem, znacznie łatwiej u nas dostępnym.

Składniki na dwie porcje:
250 g makaronu spaghetti
1 mała cukinia lub pół dużej
ok. pół szklanki dobrej oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sól, pieprz
kilka listków bazylii
parmezan do posypania

     Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.Obsmażyć plasterki cukinii z obu stron - mają być miękkie, ale nie przypalone. Zdjąć cukinię z patelni i odsączyć z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
     W międzyczasie ugotować spaghetti al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy i wrzucić lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Chwilę podsmażać uważając by czosnek się nie przypalił, po czym wyjąć go z patelni. Kawałki podsmażonej cukinii włożyć na kilka sekund do wrzątku, odsączyć, przyprawić solą i dodać odrobinę zimnej oliwy z oliwek. Dołożyć patelni z aromatyzowaną oliwą, wymieszać i doprawić pieprzem. Dodać spaghetti, wymieszać, dosypać podartą na drobne kawałki bazylię i parmezan. Wymieszać i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz