6 sierpnia 2013

Zupa Vichyssoise

     Pochodzenie tego dania jest przedmiotem sporów - jedni uważają je za amerykańskie, inni za francuskie. Podobno zupa ta po raz pierwszy została podana w Nowym Jorku, ale wymyślił ją francuski kucharz, nazwę też ma francuską - pochodzi od miejscowości Vichy we Francji. Vichyssoise to zupa idealna na upały - podaje się ją wtedy na zimno, a także na chłodniejsze dni - wówczas można ja serwować na ciepło. Jest to zupa elegancka, łatwa w przygotowaniu i przepyszna w smaku.

     Składniki dla dwóch osób:
2 pory (tylko ich  białe części)
2 duże lub 3 średnie ziemniaki
1 niewielka cebula
ok. 3-4 szklanek bulionu warzywnego
1 łyżka masła
5 łyżek gęstej śmietany
sól, pieprz
szczypiorek lub natka pietruszki do przybrania

     Pory dokładnie umyć i pokroić w półtalarki, cebulę posiekać, a ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać łyżkę masła, dołożyć cebulę i pora, zeszklić. Dodać bulion i ziemniaki, zagotować. Gotować przez ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować - można dodatkowo przetrzeć przez sito, tak aby zupa była idealnie gładka. Doprawić solą i pieprzem. Powoli dodawać śmietanę, dokładnie mieszając. Podawać na zimno posypane posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

1 komentarz: