25 sierpnia 2013

Risotto z kurkami

     Risotto to tradycyjna potrawa z północnych Włoch, która podobno przywędrowała z Chin przywieziona przez Marco Polo. Podstawą dobrego risotto jest odpowiedni ryż - najlepiej włoski arborio lub carnaroli. Do tego różnorodne dodatki - na przykład pyszne kurki.

     Składniki na 2 porcje:
200 g ryżu arborio
pół cebuli
ok. 150 g kurek
1/3 szklanki wina
ok. 1/2 l bulionu
2 łyżka masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz
tymianek (może być suszony)
     Kurki dokładnie oczyścić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z odrobiną oliwy. Dodać poszatkowaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać kurki, wszystko razem podsmażyć, można doprawić solą. Następnie dodać ryż. Chwilę smażyć często mieszając. Zalać winem i gotować czekając aż odparuje. Gdy to się stanie zalać częścią bulionu. Gdy bulion cały się wchłonie, dolać kolejną część - powtarzać czynność, aż ryż już będzie miękki. Nie zapominać o częstym mieszaniu. Na kilka minut przed końcem gotowania posiekany tymianek. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem i wymieszać z łyżką masła.

1 komentarz:

  1. Kurki, kwinstesencja lata! Z ryżem ich jeszcze nie jadłam, ale to musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń