11 lipca 2013

Makaron z fasolą (pasta e fagioli)

     Pasta e fagioli to proste i popularne włoskie danie, wywodzące się, jak wiele pysznych i znanych potraw, z ubogiej ludowej kuchni, korzystającej z łatwo dostępnych składników. Jest popularne w całym kraju, więc trudno powiedzieć skąd właściwie pochodzi. W zależności od regionu różnie się je przygotowuje - z pancettą lub w wersji bezmięsnej, z makaronem o różnych kształtach, a także rzadkie jak zupa lub bardzo gęste.

Składniki na dwie porcje:
szklanka drobnej fasolki
150 g makaronu np. kolanka
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
300-350 ml dobrej jakości przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów przetartych
plaster wędzonego boczku lub pancetty
ok. 0,5 l bulionu
łyżeczka masła
oliwa z oliwek
tymianek świeży lub suszony
natka pietruszki
sól, pieprz

     Fasolkę namoczyć, najlepiej przez całą noc. Następnie wymienić wodę, ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę poszatkować, marchewkę i boczek pokroić w kostkę, seler w talarki. W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać boczek lub pancettę i podsmażyć. Następnie dodać cebulę, marchewkę i seler, dodać odrobinę oliwy i smażyć przez chwilę. Dodać fasolę, pomidory, bulion i suchy makaron. Doprawić solą i pieprzem. Gotować wszystko razem pod przykryciem. Kilka minut przed końcem gotowania dodać tymianek i natkę pietruszki. Gdy makaron będzie al dente, zdjąć z ognia, na chwilę odstawić i podawać.

1 komentarz: