16 czerwca 2014

Kurczak balti w sosie kokosowym (Indie)

     Kuchnia balti to pewien sposób gotowania wywodzący się z kuchni indyjskiej, bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. Dania balti przygotowuje się i podaje w przypominającym wok naczyniu z dwoma uchwytami o nazwie właśnie "balti". Pochodzenie tej kuchni jest dyskusyjne. Jedna z teorii głosi, że wywodzi się z Baltistanu w Pakistanie, skąd przybyła do Wielkiej Brytanii wraz z emigrantami z tego regionu. Inna wersja mówi, że styl balti powstał w Wielkiej Brytanii, w Birmingham, gdzie obecnie znajduje się największe skupisko restauracji balti. Potrawy balti są to potrawy jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i dość łagodne w smaku. Kurczaka w gęstym sosie kokosowym przygotowałam (po drobnych modyfikacjach) na podstawie książki "Kuchnia indyjska" wyd. Publicat.

     Składniki na 2 porcje:
2 filety z piersi kurczaka
1/3 szklanki mleka kokosowego
2/3 szklanki chudego twarogu
2 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżki suchych wiórków kokosowych
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sproszkowanego chili
1½ łyżeczki zmielonej kolendry
1½ łyżeczki startego imbiru
ok. pół łyżeczki soli
olej
3 zielone strąki kardamonu
1 liść laurowy
świeża kolendra do posypania

     Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. W rondlu podprażyć bez tłuszczu wiórki kokosowe i zmielone migdały, aż trochę zbrązowieją. Przełożyć je do miski, dodać mleczko kokosowe, twarożek, czosnek (rozgnieciony), imbir, zmieloną kolendrę, sproszkowane chili i sól. Wszystko delikatnie i dokładnie wymieszać. W rondlu rozgrzać odrobinę oleju, dodać kardamon, liść laurowy oraz kurczaka. Obsmażać mięso przez kilka minut, często mieszając. Następnie wlać mieszankę z mlekiem kokosowym i twarogiem. Gotować pod przykryciem przez ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. W trakcie gotowania dodać posiekaną kolendrę. Na koniec zdjąć pokrywkę, chwilę podgrzać bez przykrycia i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz