10 czerwca 2013

Pasteis de bacalhau

     Pasteis de bacalhau, czyli krokieciki z dorsza, są jednym z najpopularniejszych dań kuchni portugalskiej. Oryginalnie do tego przepisu powinno używać się suszonego dorsza, który przed użyciem go do gotowania powinien być moczony przez całą noc w wodzie. Ja użyłam łatwiej dostępnego świeżego dorsza.

Składniki:
ok. 400 - 500 g dorsza
4 spore ziemniaki
2 jajka
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
oliwa z oliwek
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
     Dorsza gotować przez chwilę do miękkości, wyjąć z wody i rozdrobnić na kawałki. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Wymieszać ziemniaki, cebulę i dorsza, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać posiekaną natkę pietruszki. Następnie wbijać kolejno jajka, delikatnie, ale dokładnie mieszając. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju do smażenia np. rzepakowego. Ręcznie, albo za pomocą dwóch łyżek zwilżonych olejem, formować krokieciki i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć z każdej strony na rumiano, zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru oleju i podawać.

3 komentarze:

  1. piękne, ciekawe czy moi by zjedli ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się pięknie:) Zapraszam do mnie na nugettsy http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/2013/06/nugettsy-z-mozarelli-tofuz-frytkami-ze.html

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, ja poproszę takie na obiad ;)

    http://katarzynagotuje.blogspot.com - zapraszam do obserwowania ;)

    OdpowiedzUsuń