14 czerwca 2013

Łosoś en croute

   Składniki dla 2 osób:
ok. 500 g łososia (najlepiej bez skóry)
1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 250 g)
pół szklanki szpinaku (może świeży lub mrożony)
1 jajko
1 łyżka śmietany
sól, pieprz

     Łososia podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem. Szpinak podsmażyć na odrobinie tłuszczu, doprawić, dodać odrobinę śmietany i delikatnie wymieszać. Ciasto francuskie rozwałkować, pokroić na prostokąty. Na każdym kawałku ciasta położyć porcję łososia, a na łososiu rozsmarować szpinak. Rybę owinąć szczelnie ciastem francuskim, dokładnie dociskając w miejscach, gdzie ciasto się łączy. Na wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200oC  przez ok. 20 minut, aż do zarumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz