29 czerwca 2013

Makaron z serem

     Każdy, kto ogląda amerykańskie filmy lub seriale wie, że Amerykanie często jadają macaroni and cheese:) Jest to danie proste w przygotowaniu - może być po prostu podane jako makaron wymieszany z sosem serowym, albo dodatkowo posypane serem i zapieczone. Mimo, że uwielbiam wszelkie dania z makaronem, to akurat średnio przypadło mi do gustu. Ale są też tacy, którym bardzo smakuje, więc każdy powinien sam spróbować i ocenić.

Składniki dla 2 osób:
350 g makaronu kolanka (macaroni)
łyżka mąki
łyżka masła
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 szklanka tartego żółtego sera
sól, pieprz
kawałek laski cynamonu (opcjonalnie - smak i zapach cynamonu jest mocno wyczuwalny, więc należy z nim uważać
szczypta tartej gałki muszkatołowej

     Makaron ugotować w garnku osolonej, energicznie wrzącej wody i odsączyć. W rondlu zagotować mleko i śmietankę wraz z cynamonem i gałką muszkatołową. Gdy zacznie wrzeć, szybko zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut. Na małym ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zdjąć na chwilę z ognia, powoli dolać mleko cały czas mieszając, po czym postawić z powrotem na ogniu. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty często mieszając. Następnie dodać 3/4 szklanki sera i dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem.
     Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Makaron wymieszać z sosem i przełożyć do naczynia. Posypać resztą startego sera i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180oC .

3 komentarze:

  1. Makaron z serem uwielbiam :) Piękne

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie i prosto... Kocham mac and cheese! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze chciałm to wypróbować, już wiem co zrobię jutro na obiad. Thx:-)

    OdpowiedzUsuń