27 marca 2013

Zielone curry z kurczakiem (Tajlandia)

     Kuchnia tajska jest jedną z najciekawszych kuchni świata, jest aromatyczna, kolorowa i pikantna. Dzisiejsze danie łączy ze sobą słodycz mleczka kokosowego, ostry smak zielonej pasty curry, której składnikiem są pikantne zielone papryczki chili, oraz orzeźwiający aromat limonki kaffir - czyli (prawie) wszystko to, co charakteryzuje sztukę kulinarną Tajlandii.


Składniki dla dwóch osób:
1 mała cebula
odrobina oleju
łyżka zielonej pasty curry
2 mniejsze filety z piersi kurczaka lub 1 większy
150 ml mleczka kokosowego
¼ szklanki wody
2-3 liście limonki kaffir
50 g fasolki szparagowej
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka drobnego brązowego cukru
ewentualnie odrobina soli

     Cebulę posiekać, fasolkę szparagową pokroić na kawałki, mięso pokroić na kawałki. Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę, smażyć przez ok. 1 minutę, dodać łyżkę pasty curry i smażyć jeszcze minutę. Dodać mleczko kokosowe i wodę, zagotować. Dodać liście limonki, kawałki kurczaka i fasolkę, wszystko dokładnie wymieszać, i dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Dodać sok z limonki, cukier i wymieszać. Ewentualnie doprawić solą. Podawać z ryżem.

1 komentarz:

  1. kuchnia tajska, to jest to!
    pozdrawiamy, https://www.facebook.com/basniowatajlandia

    OdpowiedzUsuń