2 marca 2013

Bacalhau gomes de sa

Bacalhau, czyli suszony solony dorsz to jeden z podstawowych składników kuchni portugalskiej. Podobno Portugalczycy znają 365 sposobów na bacalhau, czyli tyle, ile jest dni w roku. W Polsce niełatwo zdobyć suszonego dorsza, więc użyłam świeżego. Jeśli jednak udałoby się zdobyć oryginalnego bacalhau, to przed dodaniem go do potrawy należy moczyć go w wodzie z dodatkiem mleka przez około 12 godzin, co jakiś czas zmieniając wodę w celu pozbycia się soli.


Składniki dla 2 osób:
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg dorsza
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 jajka
kilka czarnych oliwek
natka pietruszki
sól

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, po czym pokroić w plasterki. Dorsza pokroić na spore kawałki, ugotować w wodzie, wystudzić i poszarpać palcami na mniejsze kawałki. Cebulę poszatkować na talarki, a czosnek drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i liście laurowe i dusić, aż cebula będzie szklista. Dodać dorsza, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie dodać ziemniaki, delikatnie wymieszać i całość podgrzać. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić, przełożyć danie na talerze, pokryć pokrojonym na plasterki jajkiem oraz oliwkami i podawać

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawa potrawa, myślę, że pasuje na nasz konkurs :) Zapraszam

    OdpowiedzUsuń