11 marca 2013

Spaghetti puttanesca

Spaghetti puttanesca swoją nazwę podobno zawdzięcza paniom lekkich obyczajów (od włoskiego słowa 'puttana'). Jedna z wersji mówi, że danie to przygotowywały po to, by zwabić do siebie klientów i posilić ich przed upojną nocą, według innej wersji, nie mając czasu na gotowanie i zakupy, przygotowywały dla siebie ten szybki obiad, by spożyć go pomiędzy wizytami klientów. Jakkolwiek by nie było, spaghetti puttanesca to jedno z klasycznych włoskich dań, łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego pyszne.

Dla 2 osób:
250 g makaronu
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół papryczki chili, bez nasion
3 duże pomidory lub puszka pomidorów
2 łyżki kaparów
4 fileciki anchois w oleju
kilkanaście czarnych oliwek
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć przez kilka minut. Dodać czosnek i posiekaną chili, smażyć jeszcze przez kilkadziesiąt sekund, następnie dodać pokrojone w kosteczkę pomidory, anchois, kapry i dusić przez kilka minut. Gdy sos już zgęstnieje doprawić solą i pieprzem, dodać oliwki całe lub przekrojone na pół oraz posiekaną natkę pietruszki. Makaron wymieszać z sosem i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz