21 marca 2015

Makaron z ciecierzycą

     Szybki obiad, który nie tylko dobrze smakuje, ale też wygląda ładnie, kolorowo i wiosennie. Danie pochodzi z książki "Niezrównany makaron" wyd. Buchmann.

     Składniki na 2 porcje:
250 g makaronu (np. muszle, penne, kokardki)
1 niewielka czerwona cebula
1 ząbek czosnku
ok. 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (można zastąpić ciecierzycą z puszki)
ok. 40 g suszonych pomidorów
½ łyżeczki posiekanej papryczki chilli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka oregano
sól, świeżo zmielony pieprz
ewentualnie starty parmezan do posypania

     Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kosteczkę lub na cienkie talarki, czosnek drobno posiekać. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć przez chwilę, aż zmięknie. Następnie dodać czosnek i smażyć przez minutę, po czym dodać ciecierzycę, pomidory i chilli. Gdy wszystkie składniki na patelni będą już ciepłe, dodać sok z cytryny i zioła, następnie doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Przełożyć sos na makaron, dokładnie wymieszać i podawać, najlepiej posypane odrobiną parmezanu.

1 komentarz:

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń