6 stycznia 2015

Htipiti - grecka pasta z papryki i sera

     Htipiti to grecka pasta z pieczonej papryki i sera, błyskawicznie się ją przygotowuje (nie licząc pieczenia papryki) i dobrze smakuje. Można podawać jako dip do warzyw albo dodatek do pieczywa np. chlebka pita albo bagietki (choć to niezbyt greckie).

     Składniki:
200 g sera feta
2 duże czerwone papryki
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli (lub mniej)
1 łyżeczka soku z cytryny
oliwa z oliwek

     Papryki umyć, przełożyć na blachę i skropić oliwą. Włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i piec do momentu aż skórka będzie prawie czarna. Następnie papryki przełożyć do woreczka, odczekać kilkanaście minut i obrać ze skórki oraz wydrążyć. Obrane upieczone papryki pokroić na kawałki, wymieszać z fetą, posiekaną ostrą papryczką oraz czosnkiem i ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Wszystko razem  zmiksować, ewentualnie dodając większą ilość oliwy. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Raczej nie trzeba doprawiać solą, bo ser feta jest dość słony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz