9 grudnia 2013

Samfaina z dorszem

     Samfaina to pochodząca z Katalonii gęsta potrawa z bakłażana, cukinii, papryki, cebuli i pomidorów z dodatkiem ziół - jest to po prostu katalońska wersja ratatouille, nie wiadomo jednak, w którym kraju robiono ją wcześniej. Samfaina podawana jest najczęściej z mięsem takim jak kurczak lub królik, lub z rybą. 

    Składniki na dwie porcje:
ok. 500 g dorsza
kilka łyżek mąki
oliwa z oliwek
1 bakłażan
1 niewielka cukinia
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 pomidory
olej do smażenia
tymianek suszony lub świeży
sól, pieprz

     Dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na spore kawałki. Posolić, oprószyć dokładnie mąką. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć dorsza z dwóch stron i zdjąć z patelni. Cebulę, bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kosteczkę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również drobno pokroić. Czosnek drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, a gdy się lekko zeszkli dodać paprykę. Chwilę podsmażyć, dodać cukinię i bakłażany, a na końcu pomidory. Podlać wodą i dusić przez kilkanaście minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek. Na koniec do rondla włożyć usmażone kawałki ryby, podgrzać je razem z warzywami, po czym podawać.

1 komentarz: