23 listopada 2013

Mczadi

      Mczadi to tradycyjne gruzińskie placki z mąki kukurydzianej. Można je podawać jako dodatek do wielu dań np. zamiast pieczywa. Mczadi można smażyć na oleju (wybrałam ten sposób) albo upiec w piekarniku.

    Składniki na cztery placki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
ok. 1/3 szklanki gorącej wody
szczypta soli
olej do smażenia

     Do mąki kukurydzianej dodać sól i gorącą wodę (wodę wlewać porcjami) i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować owalne placki o grubości ok. 1 cm - nie powinny być zbyt grube. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć placki na rumiano z obu stron. Usmażone zdjąć z patelni, podawać z odrobiną masła.

3 komentarze:

  1. Pierwszy raz spotykam się z takim czymś ! Śliczny mają kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki kolor genialny! ja dzisiaj piekłam kukurydziane bułeczki, też wyszły żółciutkie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis:) genialny kolor:)

    OdpowiedzUsuń