13 listopada 2013

Tagliatelle z papryką i anchois

     Danie z minimalną ilością składników, szybkie i proste w przygotowaniu, a przy tym zaskakująco smaczne.

     Składniki na dwie porcje:
250 g makaronu - użyłam tagliatelle
2 papryki o różnych kolorach np. czerwona i zielona, albo czerwona i żólta
2 ząbki czosnku
4 fileciki anchois
oliwa z oliwek
ok. 1/3 szklanki bulionu lub wody
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki
     Makaron ugotować w osolonej wodzie. Czosnek drobno posiekać, fileciki anchois pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać sporą ilość oliwy z oliwek, dorzucić czosnek i anchois i smażyć przez ok. 2 minuty, uważając, by czosnek się nie przypalił. Papryki umyć, wydrążyć środki i pokroić na wąskie paseczki. Dodać na patelnię, zalać odrobiną wody, przykryć i dusić, aż papryka będzie miękka. Na koniec dodać trochę posiekanej natki pietruszki i pieprz, ewentualnie odrobinę soli, jeśli jest taka potrzeba. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz