1 września 2013

Prowansalski tian

     Tian to prowansalska zapiekanka z typowych dla tego regionu warzyw. Można do niej dodatkowo użyć np. bakłażana, natomiast nie zawsze używa się ziemniaków - ja dodałam po to, by danie było bardziej pożywne. Zapiekanka ta jest lekka, kojarzy się z latem, a do tego ładnie prezentuje się na stole.

     Składniki dla dwóch osób:
1 cukinia
2 pomidory
4-5 średniej wielkości ziemniaków
sól, pieprz
oliwa z oliwek
1 łyżka tymianku lub ziół prowansalskich
starty twardy ser do posypania
     Cukinię pokroić na cienkie plasterki, można krótko obsmażyć na oliwie. Ziemniaki obrać. Można je krótko obgotować w osolonej wodzie, wtedy zapiekanka szybciej będzie upieczona. Pokroić w cienkie plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Płaską formę do zapiekanek wysmarować oliwą z oliwek. Układać warzywa warstwami: cukinia, ziemniaki, pomidory, znowu cukinia itd. Posypać całość tymiankiem, solą i pieprzem i dość obficie skropić oliwą z oliwek. Na wierzchu posypać tartym serem. Zapiekać w temperaturze 180oC przez ok. 30-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz