26 września 2013

Pasta alla Norma

     Pasta alla Norma to klasyczne danie sycylijskie z pomidorów, bakłażana i bazylii, posypane startym serem ricotta salata, czyli soloną i suszoną odmianą ricotty.

Składniki dla 2 osób:
250 g makaronu
1 bakłażan
pół cebuli (można pominąć)
ząbek czosnku
3 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów
pół łyżeczki suszonego oregano
oliwa z oliwek
kilka listków bazylii
sól, pieprz
ser do posypania (najlepiej ricotta solona, a gdy jej nie mamy, może być np. parmezan)

     Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na chwilę na durszlaku, by pozbyć się gorzkiego smaku. Rozgrzać oliwę i obsmażyć plastry bakłażana. Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać posiekany czosnek, podsmażyć. Posiekać pomidory, dodać na patelnię, pogotować ok. 10 minut. Doprawić oregano. Podsmażone bakłażany pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię. Doprawić solą, chwilę jeszcze przesmażyć. Na koniec dorzucić poszarpane liście bazylii. Wymieszać makaron z sosem i podawać posypane odrobiną startego sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz