17 lutego 2013

Tagliatelle z cukinią i krewetkami


Tagliattele jest makaronem pochodzącym z regionu Emilia-Romania. Podobno kucharz, który go stworzył, został zainspirowany ślubną fryzurą Lukrecji d'Este lub, według innej wersji legendy, fryzurą słynnej Lukrecji Borgii.


Składniki dla 2 osób:
250 g makaronu tagliatelle
kilkanaście krewetek
1 niezbyt duża cukinia
1 cebula
ząbek czosnku
250 ml passaty pomidorowej
50 ml śmietany 30%
oliwa z oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania

Makaron ugotować w osolonym wrzątku.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i dusić przez chwilę. Dodać krewetki i smażyć, sprawdzając od czasu do czasu, czy krewetki już są gotowe. Na koniec dodać passatę pomidorową i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz zagotować. Można podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz