11 lutego 2013

Kurczak z migdałami (Chiny)

Kuchnia azjatycka jest jedną z najciekawszych i najpopularniejszych kuchni świata. Jednak przygotowanie oryginalnych azjatyckich przepisów w naszych realiach może być czasami dość skomplikowane, przede wszystkim ze względu na nie zawsze łatwy dostęp do niektórych przypraw i składników. Poniższy przepis na chińskiego kurczaka z migdałami nie powinien jednak powodować żadnych trudności. Przepis pochodzi z książki „Niezrównana kuchnia azjatycka”, jest smaczny i, jak na kuchnię azjatycką, dość łagodny w smaku.


Składniki dla 2 osób:
1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
¾ szklanki oleju
ok. 60 g migdałów
1 mała cebula
2 łodygi selera naciowego
50 g fasolki szparagowej
¼ szklanki pędów bambusa
olej sezamowy
sos sojowy
mąka kukurydziana
kawałek imbiru
biały mielony pieprz
sól

Pierś z kurczaka pokroić w plastry. Do miseczki wlać 2 łyżki oleju sezamowego, łyżeczkę sosu sojowego, dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej i dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty dodać kawałki kurczaka, wymieszać i odstawić na kilka minut. Migdały zblanszować i ściągnąć z nich skórkę. Rozgrzać olej w głębokiej patelni/woku i obsmażyć na nim migdały przez ok. 1 minutę często mieszając, po czym wyjąć je za pomocą łyżki cedzakowej. Pozostały na patelni olej mocno rozgrzać i usmażyć na nim kawałki kurczaka. Gdy kurczak będzie gotowy zdjąć go z patelni. Cebulę posiekać, łodygi selera pokroić na plasterki, a imbir zetrzeć na tarce. Fasolkę szparagową pokroić na kawałki i krótko obgotować. Cebulę i seler smażyć przez 3 minuty na oleju pozostałym po smażeniu migdałów i kurczaka. Dodać imbir, pędy bambusa i fasolkę szparagową. Wszystko razem smażyć przez około 2 minuty, następnie dodać łyżkę oleju sezamowego, dolać odrobinę gorącej wody, doprawić i gotować pod przykryciem przez minutę. 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej dokładnie wymieszać z łyżką wody i dodać do potrawy, jeszcze chwilę pogotować, mieszając. Na koniec dodać kawałki kurczaka i migdały, wymieszać i jeszcze raz podgrzać. Można podawać np. z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz