22 lutego 2013

Krewetki z orzeszkami ziemnymi (Indonezja)


Przepis pochodzi z kuchni indonezyjskiej, bardzo zróżnicowanej, bazującej na miejscowych przyprawach, rybach, owocach morza oraz ryżu, a równocześnie ukształtowana przez wpływy chińskie, arabskie czy indyjskie. Jednym z podstawowych składników kuchni indonezyjskiej jest sambal oelek, czyli ostra pasta na bazie chili, którą wykorzystałam w tym daniu. Sambal oelek może w wielu przepisach zastępować świeże papryczki chili.


Składniki dla dwóch osób:
kilkanaście krewetek
pół szklanki orzeszków ziemnych
2 cebule dymki
pół ząbka czosnku
łyżeczka startego imbiru
pół łyżeczki mielonej kolendry
pół łyżeczki kurkumy
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka sambal oelek
sól, pieprz
olej arachidowy

Uprażyć orzeszki na suchej patelni. Wymieszać krewetki, posiekaną dymkę, zmiażdżony czosnek, imbir, kurkumę, kolendrę, sok z cytryny, sambal oelek i orzeszki. Odstawić na ok. pół godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać olej arachidowy, dodać krewetki z dodatkami i smażyć tak długo, aż krewetki będą gotowe. Podawać z ryżem.

1 komentarz:

  1. Wygląda znakomicie i pewnie doskonale smakuje. Na sam widok robię się potwornie głodny :) Proszę umieścić więcej ujęć tego dania. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń