9 lutego 2015

Smażony makaron (Filipiny)



     Składniki na 2 porcje:
1 filet z piersi kurczaka
kilkanaście krewetek
150 g azjatyckiego makaronu jajecznego
1 ząbek czosnku
2 cebule dymki
1 szklanka poszatkowanej kapusty np. pekińskiej
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
sól
liście kolendry do przybrania
     Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Dymki pokroić w plasterki, czosnek zmiażdżyć. Pierś z kurczaka ugotować i poszatkować na drobne kawałki. Krewetki oczyścić. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać połowę makaronu i obsmażyć do zezłocenia. Zdjąć z patelni i postąpić tak samo z pozostałą częścią makaronu. Rozgrzać kolejną łyżkę oleju, dodać czosnek i dymkę i podsmażyć. Zdjąć z patelni i dodać do makaronu. Następnie podsmażyć kurczaka oraz krewetki i również przełożyć do makaronu. Na patelnie włożyć kapustę i sos sojowy, podlać odrobiną (ok. 1/4 szklanki) wody i gotować na dużym ogniu, aż płyn zmniejszy nieco objętość. Dodać makaron wraz z pozostałymi składnikami, doprawić solą i podgrzać. Podawać posypane posiekaną natką kolendry.
Źródło: "Niezrównana kuchnia azjatycka" wyd. Buchmann.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie obiady - krewetki i azjatycka kuchnia to zawsze udany posiłek.

    OdpowiedzUsuń