12 czerwca 2014

Makaron ze szparagami i pomidorowym sosem

     W tym roku sezon szparagowy wykorzystałam w pełni, szparagi gościły na moim stole bardzo często, przeważnie z dodatkiem pysznego sosu holenderskiego . Jednak szparagi można podawać na wiele innych sposobów np. z makaronem.

     Składniki na dwie porcje:
250 g makaronu np. spaghetti albo linguine
ok. 10 zielonych szparagów
1 niewielka cebula
oliwa z oliwek
ok. 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
szklanka dobrego przecieru pomidorowego albo puszka pomidorów (zmiksowanych)
woda
sól
kilka gałązek natki pietruszki
     Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szparagi połamać na niewielkie kawałki, cebulę drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę podsmażyć, następnie dodać szparagi i smażyć do momentu, aż będą miękkie. Wlać wino, poczekać aż odparuje. Dodać pomidory i wodę (na początek ok. pół szklanki, później w razie potrzeby można dodać więcej), posolić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Posiekać natkę pietruszki i dodać do sosu na kilka minut przed końcem gotowania. Gotowy sos wymieszać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz