31 maja 2014

Adżapsandali

     Bakłażan pojawia się w niezliczonych potrawach tradycyjnej kuchni gruzińskiej. Jedną z najpopularniejszych jest adżapsandali, czyli jednogarnkowe danie z bakłażana z warzywami. Wariantów jest oczywiście wiele, w zależności od przyzwyczajeń i upodobań kucharza. Często spotykanym składnikiem, oprócz bakłażana i pomidorów, są ziemniaki, ja jednak ostatecznie zdecydowałam się na jedną z wersji przedstawionych w książce "Tradycyjna kuchnia gruzińska" J.Kiładze, bez ziemniaków, ale za to z czerwoną papryką. Adżapsandali może stanowić danie główne, może być też dodatkiem do dania głównego lub przekąską.

     Składniki na dwie porcje:
2 bakłażany
2 czerwone papryki
1 pomidor
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej roślinny
kilka łyżek wody
kilka gałązek świeżych ziół np. natki pietruszki i kolendry
sproszkowana słodka papryka
sól, pieprz

     Papryki i bakłażany umyć, włożyć do naczynia żaroodpornego i umieścić w nagrzanym piekarniku na ok. 20 minut. Wyjąć, obrać ze skórki, oczyścić i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać, a cebulę pokroić w krążki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać bakłażany, paprykę i pomidory, podlać odrobiną wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez kilka minut. Tuż przed końcem gotowania dodać czosnek. Rondel zdjąć z ognia, dodać posiekane zioła, doprawić solą i pieprzem. Można podawać na gorąco lub na zimno.


1 komentarz: