15 marca 2014

Spaghetti aglio e olio z krewetkami

     Spaghetti z czosnkiem i oliwą to chyba najprostsze danie makaronowe, jakie można sobie wyobrazić. Aby było smaczne należy użyć dobrego czosnku i wysokiej jakości oliwy z oliwek. Często dodaje się też ostrej czerwonej papryczki, która trochę doda koloru. Ja dodałem jeszcze kilka krewetek, które wg mnie świetnie tu pasują. I smaczny obiad gotowy w 10 minut.

     Składniki na 2 porcje:
250 g makaronu spaghetti
2 ząbki czosnku (może być więcej)
1 ostra papryczka (lub więcej, w zależności jak ostre dania kto lubi)
kilkanaście obranych i oczyszczonych krewetek
1/4 szklanka dobrej oliwy z oliwek
sól, pieprz
ok. pół szklanki natki pietruszki
parmezan do posypania

     Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Czosnek i papryczkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, a po chwili krewetki. Podsmażyć, uważając, by czosnek się nie przypalił, w międzyczasie dodać papryczkę. Natkę pietruszki posiekać. Makaron odcedzić, dodać do oliwy z czosnkiem, krewetkami i papryczkami, posypać natką. Doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać i podawać posypane odrobiną parmezanu.

2 komentarze:

  1. Witam,

    chciałabym przedstawić ofertę współpracy. Proszę o wiadomość na kontakt@blog-media.pl

    Pozdrawiam,

    Aneta

    OdpowiedzUsuń