3 marca 2014

Fakes - grecka zupa z soczewicy

     Kuchnia grecka nie kojarzy się raczej z gęstymi, rozgrzewającymi zupami. Jednakże zupa o niezbyt uroczej nazwie fakes jest jednym z podstawowych dań tej kuchni, idealnym na grecką zimę. Jest bardzo smaczna (między innymi dzięki dodaniu dobrej oliwy z oliwek i octu winnego) i sycąca.

     Składniki na ok. 4 porcje:
200 g zielonej soczewicy
2 średnie marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów lub ok. 3 dojrzałe pomidory
1 litr wody
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka oregano
2 liście laurowe
sól, pieprz
ocet winny, najlepiej czerwony
     Najpierw opłukać soczewicę, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować przez 3-5 minut, po czym zdjąć z ognia, odstawić na około godzinę i odcedzić. Marchewki obrać i pokroić w drobną kosteczkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, pomidory pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać marchewkę i czosnek, chwilę razem podsmażyć, po czym dodać soczewicę, zamieszać. Dodać wodę, doprowadzić do wrzenia. Do zupy włożyć liście laurowe, doprawić ją solą i pieprzem. Gotować przez ok. 20 minut, w międzyczasie dodając oregano. Gotową zupę zdjąć z ognia, dodać do smaku ocet winny, zamieszać i podawać.

1 komentarz:

  1. Wspaniała zupa. Tym bardziej, że soczewica w naszym Kraju została zapomniana, kiedyś była częściej używana w potrawach. Ponieważ nie lubię obierać pomidorów ze skórki, jest to pracochłonne, dałem gotowy przecier pomidorowy z Pińczowa, często go używam, ponieważ jest naturalny, bez żadnych dodatków chemicznych które eliminuję z mojego jadłospisu. Polecam spróbować, dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam Jurek.

    OdpowiedzUsuń