17 października 2013

Makaron z dynią

     Ponieważ sezon na dynię w pełni proponuję makaron z dynią i śmietankowo-cynamonowym sosem. Coś dla lubiących makaron na słodko. Przepis pochodzi z książki "Niezrównany makaron".
     
     Składniki na dwie porcje:
250 g makaronu np. świderki lub penne
1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
3/4 szklanki śmietanki kremówki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
pół  łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki startego parmezanu + parmezan do posypania
sól, świeżo zmielony pieprz

     Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pokrojoną w kostkę dynię ugotować, tak był była lekko twardawa, a nie rozgotowana. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Czosnek posiekać, dodać do cebuli razem z cynamonem i chwilę podsmażyć. Zalać śmietanką, dodać dynię i zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez kilka minut, by sos nieco zgęstniał. Dodać parmezan i mieszać, aż się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać makaron, wymieszać. Przed podaniem posypać parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz