25 stycznia 2014

Tilslørte bondepiker - norweski deser

     To klasyczny norweski deser jabłkowy. Jego nazwę można przetłumaczyć jako wiejskie panny w welonie. Polecam go głownie amatorom bitej śmietany - jeśli ktoś jej nie lubi, deser raczej nie przypadnie mu do gustu, chyba, że zmieni nieco proporcje zwiększając ilość musu i zmniejszając śmietany.
Składniki na 2 desery:
śmietana 36% do ubijania (nie podaję ilości, bo to zależy od wielkości pucharków lub szklanek, w których będzie podany deser - ja użyłam ok. 250 ml śmietany na dwie porcje)
cukier puder
3 jabłka
pół szklanki bułki tartej lub drobno pokruszonego czerstwego pieczywa
1 łyżeczka mielonego cynamonu + odrobina do musu
1 łyżeczka cukru
     W pierwszej kolejności trzeba zrobić mus jabłkowy. Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę, na dno garnka wlać odrobinę wody, dodać jabłka i gotować, często mieszając. Po kilki minutach dodać szczyptę cynamonu i wymieszać. Można dodać też trochę cukru - ja nie dodawałam, bo mus był wystarczająco słodki. Nie pozwolić, by jabłka się przypaliły dodając w razie potrzeby odrobinę wody. Po około 30 minutach jabłka powinny być już rozgotowane. Wystarczy trochę rozgnieść je za pomocą widelca i mus jest gotowy.
     Bułkę tartą wymieszać z cynamonem i cukrem i przypiekać na patelni, aż zbrązowieje. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Na dnie pucharków wyłożyć warstwę musu jabłkowego, warstwę uprażonej bułki i część bitej śmietany, następnie znowu mus, potem bułkę i na koniec bitą śmietanę.

1 komentarz: