16 stycznia 2014

Imbirowy kurczak z grzybami (Tajlandia)


     Składniki na 2 porcje:
2 filety z kurczaka
1 ząbek czosnku
ok. 3 centymetrowy kawałek imbiru (starty)
pół czerwonej papryki
kilka suszonych grzybów mun
2 cebule dymki
olej
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru
świeża kolendra do posypania

     Filety z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na podłużne kawałki. Czosnek drobno posiekać. Grzyby przygotować wg opisu na opakowaniu, następnie pokroić w paseczki. Czerwoną paprykę pokroić w wąskie paski, dymkę posiekać. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać czosnek i imbir. Podsmażyć przez minutę, po czym dodać kurczaka, usmażyć. Następnie dodać sos sojowy dymkę i paprykę, wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać sos rybny, pokrojone grzyby i cukier. Smażyć pod przykryciem przez kilka minut. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz