Składniki dla 2 osób:
200 g ryżu długoziarnistego
1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
4 łyżki klarowanego masła lub oleju
szczypta szafranu sproszkowanego
2 goździki
1 strąk kardamonu
laska cynamonu
ok. 2 szklanek wody
2 łyżki rodzynek
2 łyżki migdałów
sól
Do rondla o grubym
dnie wsypać ryż, dodać klarowane masło i dokładnie wymieszać.
Dodać szafran, połamaną laskę cynamonu, goździki i zmiażdżony
kardamon. Dolać wodę, wymieszać i zagotować. Gotować na małym
ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
Kurczaka pokroić na
kawałki. Migdały zblanszować i ewentualnie podzielić na połówki.
Rozgrzać na patelni resztę klarowanego masła, dodać rodzynki,
migdały i kurczaka. Smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu
mieszając. Doprawić solą. Gdy kurczak się usmaży dodać go do
ryżu i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz