1 maja 2013

Szafranowy pilaw z kurczakiem (Indie, Pakistan)

     Pilaw (inne nazwy to pilaf lub pulao) jest daniem na bazie ryżu popularnym w kuchni wschodu, od Turcji, poprzez Bliski Wschód, do Azji Południowej.  Indyjskie pulao często jest potrawą wegetariańską, ale można też dodawać mięso, i na taką wersję się zdecydowałam. Danie pochodzi z książki "Niezrównana kuchnia azjatycka".


     Składniki dla 2 osób:
200 g ryżu długoziarnistego
1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
4 łyżki klarowanego masła lub oleju
szczypta szafranu sproszkowanego
2 goździki
1 strąk kardamonu
laska cynamonu
ok. 2 szklanek wody
2 łyżki rodzynek
2 łyżki migdałów
sól

     Do rondla o grubym dnie wsypać ryż, dodać klarowane masło i dokładnie wymieszać. Dodać szafran, połamaną laskę cynamonu, goździki i zmiażdżony kardamon. Dolać wodę, wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
     Kurczaka pokroić na kawałki. Migdały zblanszować i ewentualnie podzielić na połówki. Rozgrzać na patelni resztę klarowanego masła, dodać rodzynki, migdały i kurczaka. Smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą. Gdy kurczak się usmaży dodać go do ryżu i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz