16 maja 2013

Sos holenderski

     Sos holenderski, wbrew temu co mogłaby sugerować jego nazwa, jest jednym z typowych sosów kuchni francuskiej. Sauce hollandaise wywodzi się prawdopodobnie z Normandii, a jej nazwa ma podobno związek z tym, że w czasach I wojny światowej Francuzom zabrakło lokalnego masła i musieli importować je z Holandii, a sos powstały na bazie tego masła nazwali holenderskim.
     Sos holenderski świetnie komponuje się z warzywami, przede wszystkim szparagami, rybami czy jajkami po benedyktyńsku.

     Składniki dla 2 osób:
3 żółtka
100 g masła
sól
pieprz
sok z cytryny

     Jest to sos na bazie surowych jajek, więc jeśli ktoś ma obawy, może przed przygotowaniem sosu sparzyć jajka wrzątkiem. Masło sklarować tzn. rozpuścić, ściągając powstałą na powierzchni masła pianę. Żółtka ubić na parze, a gdy są już puszyste dodawać powoli sklarowane masło, nadal ubijając trzepaczką. Na końcu doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz