Mie goreng to smażony makaron z różnymi dodatkami, popularny w Indonezji i Malezji. Ja wybrałam wersję z krewetkami (mie goreng udang).
Dla dwóch osób:
kilkanaście oczyszczonych krewetek
1 cebula
ząbek czosnku
½ łyżeczki pasty sambal oelek (lub papryczka chili)
kawałek startego imbiru
1 marchewka
kawałek selera
1 cebula dymka
olej arachidowy
jasny sos sojowy
sól
200 g azjatyckiego makaronu z mąki
pszennej lub innego
Makaron przygotować
według zaleceń producenta. Cebulę i czosnek poszatkować bardzo
drobno. Marchewkę i seler pokroić w wąskie słupki. W miseczce
wymieszać cebulę, czosnek, imbir i pastę sambal oelek. W patelni
lub woku rozgrzać olej arachidowy, wrzucić zawartość miseczki i
smażyć, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać warzywa oraz
krewetki i smażyć przez kilka minut, aż krewetki będą gotowe.
Warzywa powinny być lekko chrupiące. Doprawić sosem sojowym i
solą, posypać pokrojoną dymką. Wmieszać z ciepłym makaronem i
podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz