Składniki dla dwóch osób:
250 g makaronu pappardelle, może być też tagliatelle lub fettuccine
kilkanaście krewetek bez żyłek i skorupek, najlepiej surowych
oliwa z oliwek
łyżka masła
3 cebule dymki
¾ szklanki śmietanki kremówki
Makaron ugotować al
dente w dużej ilości osolonej wody. Posiekać dymkę, rozgrzać na
patelni oliwę i masło, wrzucić cebulkę (białą część) i
smażyć przez 1-2 minuty. Dodać krewetki, obsmażyć przez ok. 3
minuty, aż krewetki zmienią barwę. Gdy będą już gotowe, zdjąć
je z patelni i odłożyć na talerz. Na patelnię wylać śmietanę i
gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać zieloną część dymki, z
powrotem włożyć krewetki i gotować jeszcze przez minutę.
Przełożyć sos na odcedzony makaron i podawać.
proste i pyszne, koniecznie musze wypróbować przepis! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie
http://i-heart-cooking.blogspot.com/
Coś ostatnio chodzą za mną krewetki... Bardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuń