8 stycznia 2014

Makaron z Pesto Calabrese

     Pesto alla Calabrese pochodzi z południowych Włoch, jego przygotowanie wymaga naprawdę niewiele czasu, a harmonijne połączenie słodkawej papryki, łagodnego sera ricotta i ostrej papryczki chilli powinno trafić w gusta wszystkich fanów włoskich smaków.

     Składniki na 2 porcje:
250 g makaronu
2 czerwone papryki
ok. 125 g ricotty
ok.50 g startego parmezanu lub grana padano
kawałek ostrej papryczki chilli (posiekanej) lub odrobina sproszkowanego chilli
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

     Najpierw trzeba ściągnąć skórkę z papryki. Aby to się udało, można np. zanurzyć papryki na kilka minut we wrzątku, po czym wyjąć je i przez chwilę studzić - skórka powinna schodzić bez problemu. Papryki pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Pesto nie podgrzewać. W międzyczasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z sosem i podawać. Można ewentualnie udekorować np. bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz