4 maja 2013

Czachochbili

     Czachochbili to gruzińska potrawa podobno pierwotnie robiona z mięsa bażanta. Obecnie przygotowuje się ją np. z mięsem kurczaka, albo w wersji bezmięsnej, z ziemniakami.

Składniki dla 2 osób:
2 filety z piersi kurczaka
3 pomidory
2 cebule
natka pietruszki, kolendra
sól, pieprz
kilka łyżek oleju
opcjonalnie ostra papryczka

     Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na spore kawałki. Cebulę posiekać na kawałki, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Kawałki kurczaka marynować przez ok. 30 minut w oleju z solą i pieprzem oraz ewentualnie posiekaną ostrą papryczką, następnie usmażyć i zdjąć z patelni.. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną na kawałki cebulę, po czym dodać pomidory i dusić przez ok. 20 minut. Dodać kurczaka, smażyć jeszcze przez chwilę wszystko razem. Posiekać zieleninę i dodać do mieszanki na patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3 komentarze:

  1. Świetny prosty przepis!!!Wypróbuje niebawem pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujące, spróbuje z bażantem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam, ale mało to ma wspólnego z gruzinskim czahochbili...

    OdpowiedzUsuń